text

Kuntosaliharjoittelu selkäkipujen ehkäisyyn

Kuntosaliharjoittelu selkäkipujen ehkäisyyn

Selkävaivat ovat valitettavasti erittäin yleisiä. Aikuisista noin 80%:lla on jossain vaiheessa elämää selkäkipuja ja näistä suurinta osaa ei ole diagnosoitavissa. Selkävaivoilla on useita eri tekijöitä, joita voidaan liikunnalla ehkäistä. Alla viisi vinkkiä, jotka kannattaa ottaa huomioon treenatessa.

  1. Vältä vääränlaista kuormitusta ja huonoa suoritustekniikkaa

On erityisen tärkeää kiinnittää huomiota oikeanlaiseen suoritustekniikkaan kuntosalilla tehtävissä liikkeissä. Jos jokin harjoitus tai liike on tuntematon, tai teet sitä ensimmäistä kertaa, suositellaan liike aloitettavan maltillisilla painoilla, jolloin suoritustekniikkaan on helpompi keskittyä. Tällöin pystytään välttämään suurimmat riskitekijät, ja treenaaminen pysyy turvallisena. Varsinkin rannelangan pyöristyminen mm. maastavedossa on yleinen virhe liikettä tehdessä.

Joskus kokenutkin treenaaja saattaa törmätä tilanteeseen, jossa jokin itselle tuttu liike alkaa tuottamaan kipuja selän alueella tai muualla päin kehoa. Tähän saattaa olla syynä esimerkiksi liian nopea kuormituksen lisääminen, väsyminen, ajan myötä muodostunut kropan lihasepätasapaino, unohtunut suoritustekniikka, tai joskus jopa oman kehon rajat saattavat paukkua vastaan, eli syitä on monia. Tärkeää on kuitenkin kuunnella omaa kehoa ja tunnistaa hetket, jolloin esimerkiksi personal trainerin vinkit voisivat olla tarpeen.

  1. Lihasepätasapainon huomioon ottaminen

Monesti kuntosaliharjoituksia tehtäessä saatetaan keskittyä pelkästään työntäviin ja etureisipainotteisiin liikkeisiin laiminlyöden vetäviä ja lonkkaa/vartaloa ojentavia liikkeitä. Tämä voi helposti aiheuttaa, taikka ylläpitää selkäkipuja.

Myös keskikropan syvät lihakset muodostavat ikään kuin ”korsetin”, joka vastaisuudessa tukee suoritusta, ja antaa hyvän tuen keski- ja yläkropan nivelille ja luustolle. On siis hyvä muistaa treenata kokonaisvaltaisesti, ja ottaa huomioon treenaamisessa myös isompia lihaksia tukevat, pienemmät lihasryhmät.

  1. Liiku monipuolisesti

Kaiken kaikkiaan monipuolinen liikunta sekä monipuolinen lihaskuntoharjoittelu kuntosalilla ehkäisevät merkittävästi selkäkipujen syntymistä. Tämän lisäksi on suositeltavaa välttää pitkiä istumisaikoja, jolla ehkäistään selän välilevyjen jäykistymistä, jotka voivat johtaa erilaisiin selkäkipuihin.

Monipuoliseen harjoitteluun ei kuitenkaan kuulu pelkästään kuntosalilaitteilla tehtävät liikkeet, vaan myös riittävä liikkuvuus, voima ja liiketaito mahdollistavat optimaalisen tekniikan ja se puolestaan on jo aika iso tae siitä, että harjoittelu onnistuu kivuitta.

  1. Hereillä ajoissa

Aina ei välttämättä kuitenkaan kaikki ole kiinni itse kuntosaliharjoittelusta, vaan joskus ihmiskropan rakenteellisetkin elementit voivat asettaa rajoitteita treenaamiselle.

Kiputilojen useasti toistuessa, tulisi niiden syy kuitenkin selvittää. Jos kipu pitkittyy tai kipua alkaa esiintymän useammin ja useammin, tai siihen liittyy muita oireita, kuten alaraajaan säteilevää kipua ja lihasheikkoutta, tulisi olla yhteydessä lääkäriin.

  1. Älä jää sänkyyn

Joskus kivut saattavat viedä treenaajan jopa sängyn pohjalle asti, mutta sinne ei kannata jäädä pitkäksi aikaa. Jopa kävely korttelin ympäri saattaa helpottaa oloa ja edistää paranemista. Kipu on kuitenkin erittäin hyvä ja luonnon oma mittari sille, minkälaisiin suorituksiin milloinkin kannattaa ryhtyä.

 

GYM08 tarjoaa Personal Trainer -palvelua ammattimaisella otteella ja auttaa mielellään asiakkaita treenaamaan turvallisesti ja omaa kehoa kuunnellen. Katso tarkemmat tiedot palveluistamme tästä:

https://www.gym08.fi/personal-training/

Nähdään gymillä!